over ward/ward | ANN VAN DEN BROEK


Ann Van den Broek maakt sinds 2000 met haar Vlaams/Nederlandse gezelschap WArd/waRD producties

waarin ze de grenzen van dans als discipline telkens bevraagt, verlegt en herschrijft. De vertrekpunten van haar werk zijn emoties en menselijke gedragspatronen. Haar werk is in sterke mate instinctief en explosief. Met haar onderscheidende stijl drukte zij de afgelopen jaren een eigen stempel op de Nederlandse en internationale dans. De laatste jaren is het gebruik van diverse media een belangrijkere rol gaan spelen in haar voorstellingen.

 

Live video, live geluid en het gebruik van ruimtelijke installaties zorgen voor een totaal ervaring. Haar werk leent zich daardoor ook voor vertoning in “alternatieve ruimtes” zoals een museum of expositieruimte, waarmee de choreografe dichter bij haar publiek kan komen en nieuw publiek weet te bereiken.

 

Haar werk ‘Memory Loss’ werd onlangs genomineerd voor de Zwaan voor meest indrukwekkende dansproductie. Zowel ‘Co(te)lette’ als ‘The Black Piece’ ontvingen de prijs reeds. Of ‘Memory Loss’ in de prijzen valt wordt bekend gemaakt tijdens de Nederlandse Dansdagen in 2021.

pers

“Ann Van den Broek vindt een verschrikkelijk mooie vorm voor een verschrikkelijk wrede ziekte”

- De Volkskrant

 

De symboliek is even kraakhelder als beklemmend, maar zonder één seconde larmoyant te worden. Zeker degenen die de impact van dementie en Alzheimer van dichtbij hebben meegemaakt, zullen veel herkennen. Blueprint on Memory is imposant en aangrijpend bewegingstheater.

- NRC