Het best bewaarde geluid ter wereld (5+)

SEIZOEN 2020-2021


De wereld zit vol geluiden. Je broertje dat smakt, je vader die zingt onder de douche, de wind die ritselt in de struiken. En hoe klinkt een botsing van twee slakken eigenlijk? En is het geluid van een drukke kermis nou vrolijk of juist irritant?

 

Xantippe en haar broer IJsbrand hebben het heel druk met het geluidslaboratorium dat ooit van hun vader was. Ze verzamelen, sorteren en bewaren daar alle geluiden van de hele wereld. IJsbrand vindt het fijn, maar Xantippe vraagt zich af wanneer het nou af is.

 

Als er op een dag een bewaker in hun potdichte laboratorium staat met woeste verhalen over de echte wereld, droomt Xantippe weg over het leven buiten, terwijl IJsbrand zich zorgen maakt over de veiligheid van hun zeldzame geluidenverzameling. Maar wat is er aan de hand met de bewaker? Waarom klinkt alles ineens zo vreemd? En waar is het best bewaarde geluid ter wereld gebleven?

 

Dit is de eerste MaxTak-voorstelling die uitkomt onder regie van de nieuwe artistiek leider Marije Gubbels. Zij schreef en regisseerde talloze (jeugd)muziektheatervoorstellingen bij o.a. BOS theaterprodukties, M-lab, tgBloodyMary, Theater Sonnevanck. (Een wintersprookje, Edward Scharenhand, Zwijnenstal.) 

 

VR Installatie

Bij de voorstelling Het best bewaarde geluid ter wereld van MaxTak is de VR Experience - KLANKVANGER gemaakt. Een caleidoscopische trip in Virtual Reality. 

 

We gaan het veld in. Op pad door de fascinerende virtuele wereld om bijzondere geluiden te vangen. Je komt op plekken waar bijzondere geluiden te horen zijn en je kunt 360 graden om je heen kijken. Je vliegt langs windmolens, druppende kranen en zit in het midden van een knetterend vuur. 

 

De VR Experience vindt plaats in een open iglo, een tent waarin plaats is voor 5 mensen. De iglo staat in de foyer of een andere geschikte plek in het theater. Iedereen krijgt daarmee de unieke gelegenheid om even in een geheel andere wereld te verblijven.

Concept en regie: Marije Gubbels

Spel en zang: Luca Bryssinck, Roos van Erkel, Remco Sietsema

Tekst: Sanne Shuhmacher

Geluidsontwerp: Wim Conradi

Muziek: Remco Sietsema

Decorontwerp: Marlies Schot

Kostuums: Theo Tienhooven

Dramaturgie: Manon Wittebol

Lichtontwerp: Gé Wegman

 

de pers

“Uitbundige slapstick en een kolkende kakofonie. (…) Wat is de voorstelling leuk.”– Pieter Rings voor Theaterkrant

 

“Ademloos kijken de kinderen naar het geharrewar tussen broer en zus in hun futuristische laboratorium (…) Met deze voorstelling geeft Marije Gubbels een vrolijk-lawaaiig visitekaartje af dat nieuwsgierig maakt naar meer.” – Joukje Akveld in het Parool

 

“MaxTak laat zien dat jeugdtheater ook gewoon grappig en gek mag zijn.” – Vincent Kouters in de Volkskrant

 

“De leeftijd van 5+ is begrijpelijk, maar oudere kinderen en zeker ook ouders zullen hun lachen niet in kunnen houden. Aanrader!” – Cultuurbarbaartjes

 

“Zo zit de voorstelling vol met kleine en grote verrassingen. De prachtige liedjes zijn aangename rustpuntjes in dit spannende verhaal en het geluidsontwerp van Wim Conradi is briljant.” - Theaterparadijs