ISOTOPIA

SEIZOEN 2022 - 2023

 

Valerie en Bas wonen in een rijk westers land. Door een ongekende crisis raken ze alles kwijt: hun baan, hun huis, hun hoop. Net als veel anderen wonen ze in hun auto, op de vlucht voor schuldeisers, moordenaars en verkrachters. Onverwacht krijgen ze een kans om zich aan te melden als burger van de nieuw gebouwde stad Isotopia (een samentrekking van ‘isolatie’ en ‘utopia’). De enige voorwaarde tot toetreding is: eenmaal binnen, kan niemand er meer uit.

 

In deze stad wordt een nieuwe, ideale wereld geschapen met voor iedereen gelijkheid, werk en een huis. Iets dat begint als een droom ontwikkelt zich gaandeweg tot een angstaanjagende gebeurtenis, waarin Bas en Valerie stap voor stap verstrikt raken in een systeem dat zij zelf in stand houden. De toeschouwer luistert naar de stamelende reconstructie van Bas en Valeries versie van de gruwelen van Isotopia. Ondertussen lijken hun lichamen en die van twee dansers een andere versie van het verhaal te vertellen. Terwijl verschillende waarheden botsen, dringt zich de vraag op: Wie is er eigenlijk verantwoordelijk?

 

‘Isotopia’ is liefdevol en indringend science fiction theater, dat gaandeweg steeds meer over de hedendaagse wereld en onze alledaagse keuzes lijkt te gaan. Inspiratiebronnen: Margaret Atwood (The Heart Goes Last), documentaire van Christian Krönes (A German Life), verschillende werken van Bas Heijne en Ramsey Nasr.

“Je kunt kiezen om het te horen of niet. Als je het hoort, ben je vrijer maar minder zeker. Als je het niet hoort, ben je zekerder maar minder vrij.”

Margaret Atwood

Concept en regie: Liliane Brakema

Tekst: Liliane Brakema en Florian Hellwig

Spel: Ali-Ben Horsting en Anna Raadsveld en twee dansers ntb Compositie en muziek: Thijs van Vuure

Beeld: Vinny Jones

Kostuums: Sabine Okrouhlík

Theater

|   21 november 2022 t/m 5 februari 2023

|   Kleine-, middenzaal