VANISHING POINT

SEIZOEN 2022 - 2023

 

In ‘Vanishing Point’ ontrafelt een cast van dansers en acrobaten, variërend van begin dertig tot eind zestig, wat het betekent om ouder te worden. Het verleden groeit, de toekomst krimpt.

In hoeverre ben je nog diegene die je ooit was? Er komt een moment dat je steeds meer in de marges terechtkomt en het pulserende leven zich elders lijkt te bevinden. De kwetsbaarheid van je lichaam wordt tastbaar en alles vertraagt. ‘Vanishing Point’ is een intieme zoektocht naar vergankelijkheid. Een poëtische beeldenreeks met een grote fysieke impact, over het verlangen naar het stopzetten van de tijd. Met als stip op de horizon het verdwijnpunt waar al ons streven samenkomt. Maar waar ook alles verdwijnt...

 

 

‘Vanishing Point’ speelt zich af in een gefragmenteerde, architectonisch vormgegeven ruimte met ronde en rechte muren, hoeken en doorgangen die spelen met extreme perspectieven en contrasten. Een niemandsland waar de performers verdwijnen en verschijnen, waar ze wankelen, spelen met de risico’s, het lot tarten. Waar hun lichamen - klimmend, hangend, balancerend - haperen én niet te temmen zijn.

 

Als geen ander gezelschap weet Panama Pictures dans met acrobatiek en live muziek te vervlechten tot een meeslepende mix. De soundtrack van Vanishing Point is een nieuwe, spannende compositie van huiscomponisten Strijbos & van Rijswijk en Davide Bellotta.

“Mijn werk ontstaat vaak vanuit raakvlakken tussen eigen ervaringen en de wereld om me heen. Op zoek naar waar het persoonlijke universeel wordt. Gevoed door literaire bronnen maar ook door wekelijkse telefoongesprekken met mijn 84-jarige vader die zeer scherp weet te analyseren wat het betekent om ouder te worden. ‘Vergankelijkheid’ is het vertrekpunt voor onze nieuwe voorstelling. Verschijnen en verdwijnen, pulserend leven in contrast met de kwetsbaarheid en eindigheid van het lichaam. De vluchtigheid staat centraal evenals de plek die je inneemt naarmate je ouder wordt.”

Pia Meuthen

Choreografie: Pia Meuthen

Dans en acrobatiek: Francesco Barba, Eddy Becquart, Davide Bellotta, Fabian Krestel, Tarek Rammo

Live muziek: Davide Bellotta & Budy Mokoginta

Muziekcompositie: Strijbos & van Rijswijk, Davide Bellotta

Decorontwerp: Sammy van den Heuvel. Kostuumontwerp: Sanne Reichert Lichtontwerp: Bart Verzellenberg. Dramaturgie: Angelique Willkie

Dans-, circustheater  |   Maart t/m medio mei 2023  |    Midden-, grote zaal