OVER DUNJA JOCIC


 

Dunja Jocic, maakt filmische dansvoor- stellingen die de achterkamers van de menselijke geest verkennen. Ze confronteert de absurditeit van ons bestaan en creëert met humor een visueel aangrijpende en precieze danstaal.

 

Jocic visualiseert de psychologische gedragspatronen en brengt haar personages door een intense of existentiële levenservaring tot ‘bewegen’. Haar culturele bagage (ze groeide op in Joegoslavië en beoefende ritmisch gymnastiek op topniveau) en een persoonlijk gevoel van een zekere culturele desoriëntatie, kleu- ren onmiskenbaar haar werk. Zij is een ‘insider’ met een ‘outsiders perspectief’. Ze leeft met een zweem van vervreemding om zich heen, verkregen door haar positie tussen twee culturen in.

 

De choreografe zoekt de samenwerking met makers uit andere disciplines actief op. Op een onderzoekende manier voegt zij, tekst, beeld, muziek en vormgeving aan haar bewegingsmateriaal toe om zo verfijnde constructies met directe zeggingskracht creëren.

 

Jocic ontving de Prijs van de Nederlandse Dansdagen, de Audience Award Cinedans en een nomi- natie voor de Zwaan. Haar meest recente voorstelling ‘De Panter’ won dit jaar de VSCD Dansprijs voor ‘Meest indrukwek- kende dansproductie 2021’.

 

PERS

“Een enorm interessante, krachtige, en diepgaan- de maker die werkt vanuit de intelligentie van

het lichaam. Een groot talent die werken creëert met interessante en geëngageerde onderwerpen, waarin de frictie van de maatschappij van vandaag wordt blootgelegd.”

- Juryrapport NL Dansdagen

 

“Het versmelten van muziek, beeld en dans levert een Gesamtkunstwerk op waarin je je het best, met open ogen, volledig kan verliezen. Een koortsdroom waaruit je na een uur ontwaakt.”

- Theaterkrant