de klap 2: RECHT

SEIZOEN 2022 - 2023

 Tussen 2021 en 2024 speelt de Veenfabriek het drieluik ‘De Klap’. Elk deel staat op zichzelf binnen hetzelfde thema en portretteert een groep die zich (min of meer) professioneel moet verhouden tot een grote en ontwrichtende gebeurtenis op het wereldtoneel.

 

In ‘RECHT’, het tweede deel van ‘De Klap’ worden beslissingen over leven en dood genomen door mannen in een chique nachtclub. Mannen die met whisky praten over politiek en geld, soms afgeleid door het broeierige entertainment van de nacht.

 

De voorstelling gaat over internationaal humanitair recht en hoe politieke-, rechterlijke -, en economische macht met elkaar vervlochten zijn. Over mannen met te veel ego. Over dat het organiseren van internationale hulp bij rampen meer voeten in aarde heeft dan het openen van een bankrekening. Over mensen, die proberen het goede te doen in een wereld vol tegenstrijdige belangen, internationale verdragen, politieke beloftes, video’s die viraal gaan, corruptie, onrecht, slaap- gebrek en veel te weinig tijd.

“Met muziek spreek je een ander register aan. Je kunt een bepaald gevoel overbrengen dat in de tekst onder de oppervlakte blijft. Met muziek kan je een sfeer neerzetten, terwijl de dialoog van de acteurs concreet en in het hier en nu blijft. Muziek kan sturen en verwarren, om je ‘uit je hoofd te halen’ en soms juist ruimte bieden om even zelf ergens langer over na te denken.”

- Joeri Vos

 


Tekst en regie: Joeri Vos

Compositie: Bastiaan Woltjer

Spel en muziek: Roland Haufe, Phi Nguyen, e.a.

Theater, muziektheater   

|   januari t/m april 2023

|   Vlakke vloer