WE ARE (NOT) TUPAC SHAKUR

SEIZOEN 2023 - 2024

 

‘All my life I’ve been different things to different people’, zei hiphop-icoon Tupac Amaru Shakur (1971-1996). Tupac vond zichzelf steeds opnieuw uit. Maar wie was hij echt? Activist, muzieklegende, veroordeeld sex offender, acteur, dichter, marketingmachine of held? Of hangt wie hij was af van wie er naar hem kijkt? In een moordend raptempo fileert hiphopcollectief DIEHELEDING onze neiging tot hokjesdenken aan de hand van the biggest story of them all: het grillige levensverhaal van rapper Tupac Shakur.

 

In WE ARE (NOT) TUPAC SHAKUR doet theatercollectief DIEHELEDING een poging het mysterie Tupac in een persoon te vatten. Een poging gedoemd te mislukken, want ongemakkelijke vragen en nog ongemakkelijkere antwoorden leggen het maakproces plat. Kunnen ze, als Nederlands hiphopcollectief, zich dit Afro-Amerikaans muziekgenre en het levensverhaal van hun held eigenlijk wel toe-eigenen? En hoe zit het met de rolverdeling? Wie moet of mag Tupac spelen? Of zijn moeder Black Panther Afeni? Platenbaas Suge Knight? Wat mag wel en wat mag niet? En wie bepaalt dat? 

 

WE ARE (NOT) TUPAC SHAKUR wordt gemaakt en gespeeld door DIEHELEDING’s vaste kern Merel Pauw en Steven Ivo, aangevuld met acteurs Femi van Elshuis en Ousmane Bangura. Jip Vuik van DIEHELEDING regisseert de voorstelling. WE ARE (NOT) TUPAC SHAKUR is een coproductie van  DIEHELEDING en Urban Myth. Jörgen Tjon A Fong, is vanuit Urban Myth artistiek adviseur. De dramaturgie is in handen van Sara Bergen van Urban Myth.

 

Voor de pitch van deze voorstelling won DIEHELEDING-als aanjager van diversiteit en inclusiviteit in het theater en de samenleving - de DNA-NEXT AWARD.

DIEHELEDING maakt energiek muziektheater met altijd één been in de (theater)geschiedenis en één been in de hedendaagse (muziek)cultuur. In ons werk proberen we een nieuwe theatervorm uit te vinden, waarbij we ons telkens opnieuw afvragen wat er gebeurt als de kunstvormen theater en hiphop gecombineerd worden.

- DIEHELEDING

Concept: DIEHELEDING (Steven Ivo, Merel Pauw, Jip Vuik)

Tekst en muziek: Steven Ivo, Merel Pauw, Jip Vuik, Ousmane Bangura

Spel: Steven Ivo, Merel Pauw, Jip Vuik, Ousmane Bangura

Regie: Jip Vuik 

Dramaturgische coaching: Jörgen Tjong a Fong

Kostuum en decor: Sacha Zwiers

Theater   

|   maart t/m mei 2024

|   Vlakke vloer