BIRD / THE PREVIOUS OWNER

SEIZOEN 2023 - 2024

 

‘The Previous Owner’ en ‘Bird’ gaan beiden over vergankelijkheidheid, de voorstelling door de ogen van volwassenen, de film door de ogen van een kind.

 

In ‘The Previous Owner’ volgen we de laatste dagen van een oude man. Nadat hij zijn geliefde heeft begraven, besluit hij de dood volledig af te zweren. Deze man kan niet accepteren dat alles wat hij in het leven heeft opgebouwd en geïnvesteerd, snel zal vergaan. Het lijkt hem absurd en onaanvaardbaar dat zijn leven voor niets is geweest. Daarom besluit de man zijn geest te uploaden naar een jong lichaam. En vanavond zal deze man, in zijn nieuwe lichaam, zijn prestatie aan de wereld presenteren. In ‘The Previous Owner’ zijn we getuige van de strijd tussen lichaam en geest. Beiden strijden om eigendom van de nieuw geschapen mens.

 

‘The Previous Owner’ is een coproductie met Club Guy & Roni.

 

Vooraf aan de voorstelling ‘The Previous Owner’ wordt de korte dansfilm ‘Bird’ vertoont. Bird vertelt het verhaal van een jongetje die tijdens zijn spel per ongeluk zijn huisdiervogel dood. Niet begrijpend wat er is gebeurd, wendt hij zich tot zijn moeder voor hulp. Terwijl de zon ondergaat herrijst de vogel en confronteert de jongen met zijn daden.

 

‘Bird’ ging in première op het Nederlands Film Festival 2015 en werd genomineerd voor een Gouden Kalf. De film is vertoond op meerdere filmfestivals (o.a. het Filmforum in het Ludwig Museum in Keulen, Dead by Dawn festival in Edinburgh en het Dance on Camera festival in New York) en bekroond met de Cinedans Publieksprijs.

"Het kan zijn dat het geloof in de noodzaak om te sterven slechts een illusie is die we hebben gecreeerd om de last van ons bestaan te dragen".


- Sigmund Freud

Regie en choreografie: Dunja Jocic

Tekst: Rik van den Bos

Dans: Kalin Morrow

Compositie: Renger Koning

Dans, dansfilm  |   oktober t/m december 2023   |    Vlakke vloer