DE ONAANTASTBAREN

Over samenleven met mensen die meer gelijk zijn dan jij.

SEIZOEN 2022 - 2023

'Ze’ genieten immuniteit. Hebben eigen CD-kentekens, eigen parkeerplaatsen en hun eigen loket in het ziekenhuis. Den Haag is gaststad van zo’n 20.000 duizend diplomaten. Reden voor trots, maar soms ook voor onbehagen bij andere inwoners. Het losjes omgaan met de verkeersregels door de diplomaten resulteerde vorig jaar in een ton aan niet ingevorderde parkeerboetes. En toen een dronken Russische kindermishandelaar in 2014 werd gearresteerd, moest Nederland daarvoor excuses aan Rusland maken omdat het één van hun diplomaten betrof.

 

De uiterste consequentie van deze onschendbaarheid werd in augustus 2019 pijnlijk duidelijk. De 19-jarige Harry werd bij een luchtmachtbasis in Engeland doodgereden door Anne Sacoolas, partner van een Amerikaanse diplomaat. Zij vluchtte vervolgens, dankzij haar diplomatieke paspoort, met een privévlucht naar Amerika. De zaak loopt op tot in Downing Street en de Oval Office, maar Sacoolas wordt niet uitgeleverd. Harry’s ouders strijden tot op de dag van vandaag voor gerechtigheid...

 

Firma MES duikt in de wereld van diplomatie. Ze volgen een cursus diplomatie, interviewen diplomaten en mensen die naast ambassades wonen. Wat vinden diplomaten zelf van hun onschendbaarheid? Waarom heeft de politie een “handleiding voor de omgang met geprivilegieerden”? Het Britse doemscenario wordt afgewisseld met waargebeurde voorvallen uit Nederland.

 

‘De Onaantastbaren’ gaat over machtsverhoudingen: waarom mogen sommige mensen dingen wel, die anderen niet mogen? En wat is onze eigen positie hierin? In een tijd waarin het wantrouwen tegen machthebbers op verschillende plekken groeit, en in- en outsiders steeds vaker tegenover elkaar staan, onderzoekt Firma MES deze vraag met open blik.

Waarom mogen sommige mensen dingen wel, die anderen niet mogen? En wat is onze eigen positie hierin? In een tijd waarin het wantrouwen tegen machthebbers op verschillende plekken groeit, en in- en outsiders steeds vaker tegenover elkaar staan, onderzoekt Firma MES deze vraag met open blik.

Concept, tekst, spel: Daan van Dijsseldonk, Roos Eijmers, Lindertje Mans Concept, tekst, regie: Thomas Schoots

Theater

|   Oktober t/m december 2022

|    Kleine zaal