THE BALANCING ACT

SEIZOEN 2023 - 2024

 

Na donkere thema’s en extreem uitgelaten emoties in Joy Enjoy Joy, gaat Ann Van den Broek met de voorstelling The Balancing Act op zoek naar evenwicht. Evenwicht in lichaam, in geest, in ons dagelijks leven en in haar choreografisch werk.

 

In een oeuvre vol extremen, waarin de Vlaamse choreograaf steeds weer diepe emoties en zware thema’s belicht die ontzet- tend dicht bij haar staan, is het nu tijd rust te vinden in een evenwichtig middelpunt. Deze zoektocht vertaalt zich in een uitgebalanceerde voorstelling. Het golft in vloeiende bewegingen tot een haast meditatieve trans. Tegelijkertijd is de balans iets dat je nooit helemaal lijkt te kunnen vangen. Soms is het ternauwernood niet vallen, jezelf opvangen en weer doorgaan. De balans is zo precair dat ‘ie ongrijpbaar lijkt.

 

“Ik zie lagen langs elkaar schuiven, wolken voorbijtrekken, van donker naar licht en weer terug naar donker. Vervagen en scherpstellen. Nostalgie en hoop.”

 

Voor The Balancing Act heeft Ann Van den Broek het menselijk lichaam opnieuw tot in detail bestudeerd en onderzocht. Het lichaam als weegschaal. Alles werkt samen. Ieder gewricht, iedere spier. Naast deze fysieke balans haalt Van den Broek voor The Balancing Act inspiratie uit ons dagelijks streven naar een evenwichtig leven.

 

Ann Van den Broek experimenteert in The Balancing Act met live videobeelden en geluids- en lichteffecten. Rollen tussen danser en muzikant vervagen en vermengen zoals we dat in haar werk vaker zien. Met muziekpedalen manipuleren de performers geluid, licht en beeld. Op zoek naar het goede volume, de juiste scherpte of een mooi licht waarin het leven genoten kan worden. Zo ontstaat er een levendige, installatie-achtige setting langs de grenzen van dans en performance.

In The Balancing Act ga ik op zoek naar balans tussen emoties, in hoe we omgaan met tijd, in ons dagelijks leven. Maar ik ga ook letterlijk op zoek naar balans, in ons lichaam. 

- Ann Van den Broek

Concept en choreografie: Ann Van den Broek

Performers: Louis Combeaud, Nik Rajšek, Jean-Gabriel Maury, Marion Bosetti, Carla Guerra, Isaiah Selleslaghs, en anderen

Compositie en muziek: Nicolas Rombouts

Video- en lichtontwerp: Bernie van Velzen

Dans, Performance   |   Medio september t/m november 2023   |   Grote- en middenzaal