VEENFABRIEK

De Veenfabriek is toonaangevend in het muziektheater in Nederland. Opgericht in 2004 door pionier Paul Koek en inmiddels al enkele jaren onder artistieke leiding van Joeri Vos loopt de Veenfabriek nog altijd voorop met brutale, betrokken en bezielde voorstellingen die volstrekt eigenzinnig en uniek zijn. 

 

De Veenfabriek speelt met muziek, taal, eten, installaties. De vele spelers, muzikanten en makers betrokken bij de Veenfabriek behoren tot de meest gevraagden van Nederland en daarbuiten. Voor elke voorstelling worden tekst en muziek nieuw geschreven en op ‘onnavolgbare wijze’ samengesmolten tot meer dan de som der delen, altijd anders dan je had verwacht.

 

De Veenfabriek weet niets beter en leest niemand de les, maar probeert een frisse blik op grote vragen en ideeën te werpen. Dat deden ze de afgelopen paar jaar vanuit de vraag “waar doe je goed aan?” De komende vier jaar gaat het gezelschap op zoek naar de dwaas in onszelf en de ander om onbevangen het vanzelfsprekende te bevragen. Klopt het wel hoe we de wereld zien? Zijn de dingen die we belangrijk vinden wel echt zo belangrijk? 


de pers

“Een slim getoonzette, het brein op scherp zettende oproep tot gedegen onderzoek. Waarvan acte.”

- de Volkskrant

 

“Op onnavolgbare wijze verbindt Joeri Vos een gelaagde intellectuele inhoud met een muzikale dramaturgie, die zich weinig aantrekt van lineariteit of narratieve logica, maar daarmee des te meer ruimte biedt om de gekozen thematiek op allerlei uiteenlopende wijzen te benaderen.”

- NRC