NYNKE LAVERMAN


Nynke Laverman is zangeres, songwriter, spoken word artist en ontdekkingsreiziger. Zij schetst poëtische, surreële werelden met akoestische instrumenten, elektronica en aardse teksten. Haar liefde voor taal en doorleefde, ingetogen stemgeluid gidsen je fijnzinnig naar nieuwe gebieden in je verbeelding.

 

Nynke heeft 5 albums en gelijknamige theaterproducties op haar naam staan.

Voor haar debuut ‘Sielesâlt’’ (2003), met Friestalige fadomuziek, ontving ze een Gouden Plaat en de literaire Piter Jelles Prijs. De tournee van ‘De Maisfrou’ -gemaakt in Mexico- eindigde in een uitverkocht Concertgebouw. ‘Nomade’ werd bekroond met een Edison. Internationale erkenning volgde met ‘Alter’ en op Oerol ging ‘Wachter’ in première. In 2018 opende zij in Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van Europa en verkende ze nieuwe disciplines in de korte film ‘One of Us’.

 

De vele reizen die Nynke maakt, trekken sporen in haar muziek, vooral het verblijf bij een nomadenfamilie in Mongolië. Hun bezielde manier van leven en de hechte, respectvolle band met de natuur, maakten diepe indruk. De manier waarop wij, Westerlingen, ons verhouden tot onze omgeving, is sindsdien de rode draad in haar werk.

pers

“She sings with a leaf-blown shimmer of a voice.”

- The Independent

 

“Het resultaat is ontroerend, hypnotiserend als een muzikale film waarin je verdwaalt.”

- ZingMagazine