NITE | MART VAN BERCKEL

MY FIRST TRAGEDY

SEIZOEN 2022-2023


 Mart van Berckel studeerde piano, muziektheater en regie aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten (Arnhem)

en de Zürcher Hochschule der Künste (Zürich). Zijn afstudeervoorstelling ‘PLAY MAIDS’ won in 2016 de pu- blieksprijs op festival Körber Studio Junge Regie in Hamburg. Mart regisseerde sindsdien voorstellingen bij o.a. De Nieuwe Oost, KASKO, Theater Sonnevanck, NNT en Club Guy & Roni. Als regieassistent bij De Nationale Opera werkte hij samen met o.a. Lotte de Beer en Robert Wilson.

 

Het werk van Mart is visueel, poëtisch en onbegrensd fantasierijk. Hij graaft dwars door de canon van beeldende kunst, film, muziek en literatuur en zet inspiratiebronnen op eigenzinnige en associatieve wijze naar zijn hand in theatrale collages. Mart gaat daarbij te werk als een componist: met grote precisie en muzikaliteit stemt hij beeld, geluid, tekst, licht en beweging op elkaar af.

 

MY FIRST TRAGEDY

Van carnaval tot rituele processies, van voetbalwedstrijden tot theater, het zijn allemaal manieren om als gereguleerde samenleving om te gaan met het ongrijpbare, met transgres- sie en met gevoelens die groter zijn dan ons zelf.

 

In Euripides’ ‘Iphigeneia in Aulis’ staat het Griekse leger op het punt naar Troje te zeilen, om daar een oorlog te beginnen, maar de goden weigeren het te laten waaien. Legerleider Agamemnon wordt gedwongen zijn dochter Iphigeneia te offeren om zijn leger uit te kunnen laten varen. Het verhaal van Iphigeneia is simpel, maar tegelijkertijd onbegrijpelijk. Wat brengt een vader ertoe zijn kind op te offeren - en wat breng een kind ertoe zichzelf gewillig op te laten offeren?

 

Met ‘Iphigeneia - my first tragedy’ gaat regisseur Van Berckel niet op zoek naar psychologische antwoorden, maar hij benadrukt juist het ondoorgrondelijke ervan. Het zijn de duistere driften van de mens die hem interesseren: alles waar we in het dagelijks leven liever van wegkijken.

 

Van Berckel zoekt samen met zijn cast van dansers en acteurs naar een herwaardering van het rituele karakter van de tragedie, waarin het menselijk offer een belangrijke rol speelt. In een beeldende, fysieke en muzikale voorstelling pelt hij de tragedie stukje bij beetje af tot de niet-rationele kern.

“Ik zie deze voorstelling voor me als een explosieve, bezwerende theatrale performance, die langzaam onder de huid kruipt van de toeschouwer.

Een collage van beweging, dans, tekst, knallende drums, maskers, hypnotiserende koorzang, bloed en confetti. Als een illegale rave in een tempel, als een carnaval in een slachthuis. Afstotelijk, verleidelijk én met humor. Eindelijk een Griekse tragedie zonder lange lappen ingewikkelde tekst.”

Mart van Berckel

Concept en regie: Mart van Berckel

Tekst: vrij naar Euripides

Performers: acteurs en dansers van het ensemble van NNT/Club Guy & Roni Scenografie: Vera Selhorst

Theater   

|   22 februari t/m 8 april 2023 

|   Kleine zaal

             

de pers

“Een absurd mozaïek, een veelkleurig palet van vreemde verlangens en gewoontes. All that follows is ontroerend en banaal tegelijk.”

-Theaterkrant

 

“Van Berckel is een ontdekking”

- Volkskrant