sensing bodies

SEIZOEN 2024 - 2025

In 2025 brengt SHIFFT in samenwerking met Soulcypher en het Innovation:LAB van Theater Utrecht hun eerste 'double bill' ten tonele. Een unieke samenwerking tussen choreografen Jasper van Luijk en Ruben Chi. In Sensing Bodies dient het lichaam als klankkast. Een high-tech audiovisuele ervaring. Sensing Bodies nodigt uit tot reflectie: hoe genereren onze lichamen beeld en geluid in de toekomst? 

 

In het eerste stuk ‘Pushing Waves’ verkennen danser Liel Fibak en componist Tom van Wee de synergie tussen geluid en beweging. De digitale geluidsfrequentie van een bewegend lichaam, een lichaam dat continue trilt. Gewapend met geavanceerde richtmicrofoons, beïnvloedt Liel rechtstreeks de geluidsscore die Tom op dat moment creëert. Fysieke- en muzikale expressie versmelten, een innige relatie tussen lichaam en data. 

 

In ‘Transcendance’ bundelen Ruben Chi en Bob Sizoo hun krachten om grensverleggende communicatievormen tussen mens en machine te verkennen. In het Innovation:LAB van Theater Utrecht creëerden zij een prototype waar dans en virtual reality elkaar ontmoetten. Een door kunstmatige intelligentie aangestuurd systeem analyseert bewegingen en speelt hier zelfstandig mee. Alsof de danser een duet aangaat met een digitaal geoptimaliseerde versie van zichzelf; een versie die de menselijke beperkingen overstijgt en niet gebonden is aan vaste contouren of restricties.

“Kunstenaarschap wordt verweven met de razendsnelle ontwikkeling van digitale technologie, waar het tastbare en het digitale samensmelten. De oneindige mogelijkheden van menselijk beweging te overstijgen en de grenzen van verbeelding te verleggen.”

- Ruben Chi

Concept: Jasper van Luijk, Isabel Meloen, Ruben Chi en Bob Sizoo

Choreografie: Jasper van Luijk, Ruben Chi

Dans: Liel Fibak, Ruben Chi

Compositie: Tom van Wee

AI Developer: Nikzad Arabshahi

 Dans  |   februari t/m april 2025   |  Vlakke vloer