LEINEROEBANA | Calliope Tsoupaki

storm

SEIZOEN 2023 - 2024 (REPRISE)

 

Vanwege de enorm goede ontvangst door het publiek houdt LeineRoebana STORM op het repetoire en wordt de tournee in het voorjaar van 2024 voortgezet. Componist Calliope Tsoupaki nodigde LeineRoebana uit om samen een voorstelling te maken. Vanaf het begin was er naast de artistieke affiniteit een persoonlijke band: Calliope is Griekser dan haar Nederlandse titel ‘Componist des Vaderlands’ van de afgelopen jaren doet vermoeden en Andrea Leine is vanaf jongs af aan gefascineerd door het rituele, mysterieuze en tegelijkertijd explosieve karakter van Griekse dansen en muziek. Meltemi, de zwoele Griekse wind, was dan ook de werktitel. Dat werd STORM. De titel klinkt gewelddadiger dan de intieme dans en muziek. Die geeft veeleer de vele gemoedstoestanden weer van mensen die schuilen voor de storm.

 

Klank en beweging roepen een echo op van oude Griekse volksfeesten. Die echo wint aan momentum door de gezamenlijke nieuwe ordeningsprincipes waarmee Calliope Tsoupaki en LeineRoebana dans en muziek doen versmelten. STORM is een achtbaan van dans en muziek: van gedragen beweging, iconische gebaren en rituele precisie tot ingehouden en directe emoties uitgevoerd door een cast van zes dansers en musici. Ontwerpers Jeroen Smith en Carlijn Veurink voegen daar met lichtsculpturen en fraaie kostuums een ware visuele polyfonie aan toe.

 

De jonge danser Kris Mohammed Adem is door de VSCD genomineerd voor de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansprestatie 2022’ voor zijn rol in STORM.

STORM is een unieke samenwerking tussen een componist die durft te denken vanuit beweging en choreo- grafen die vorm geven aan klank. Vitale emoties, orde- ning, dans en muziek ontmoe- ten elkaar in een stormachtige voorstelling met zes dansers en drie musici.

- LeineRoebana

Concept en choreografie: Andrea Leine, Harijono Roebana

Compositie: Calliope Tsoupaki

Dans: Andrea Pisano, Timon De Ridder, Kris Mohammed Adem, Aika Goto, Benedita Crispiniano, Margarida Constantino

Muziek: David Kweksilber, David Mackor, Dominique Chabot

Toneelbeeld: Andrea Leine, Harijono Roebana en Jeroen Smith

Lichtontwerp: Jeroen Smith

Kostuums: Carlijn Veurink

Dramaturgische adviezen: Luc de Groen

Repetitor: Michael Jahoda

Lichttechniek: Barry van Rooijen

Geluidstechniek: Oscar Bouwmans

Dans, livemuziek   |    Maart tot en met mei 2024    |   Grote- en middenzaal