SILENZIO

SEIZOEN 2022 - 2023

 

LeineRoebana verdiept zich voor ‘Silenzio’ in de beweegredenen van Joseph Beuys, een van de succesvolste kunstenaars van de 20e eeuw, die een geheel eigen kijk had op de verhouding tussen mens en natuur. Een bekend werk van hem is ‘Wie man dem toten Hasen die Bilder erklärt’ (1965).

Voor Beuys vormen mens en natuur een ondeelbaar geheel. De kunstenaar heeft de rol van ‘magische priester’ die de verloren gegane band tussen mens en natuur moet herstellen om een ecologische ramp te voorkomen.

 

In de succesvolle productie ‘The Greenhouse Dances’ (2021) van LeineRoebana vormden natuurelementen water, vuur, aarde, wind de onheilspellende achtergrond voor de hoogmoed en zelfoverschatting van de mens. In Griekse tragedies werd die de held meestal fataal; hetzelfde zien we nu in onze omgang met de natuur.

 

Beuys stelde: ‘Leven is kunst en kunst is leven’. Hoe kijken we vandaag naar de middelen die Beuys gebruikte voor de vloeiende overgang tussen kunst en leven, naar de ongeëvenaarde kracht van zijn beeldtaal? Naar de met vilt beklede cello die hij maakte voor ‘the naked cellist’ Charlotte Moorman?

 

Samen met de zes dansers van LeineRoebana en de jonge, ge- lauwerde cellisten Lidy Blijdorp en Ketevan Roinishvili herijken choreografen Leine en Roebana de denkwereld van Beuys en zijn iconische beeldtaal in een ontregelende, gepassioneerde en beeldende voorstelling die elke dode haas tot leven brengt.

In Silenzio versmelten eigenzinnige dans, de intense kracht van de cello en evocatieve beeldtaal tot een integrale, overrompelende fysieke ervaring.

Concept en choreografie: Andrea Leine en Harijono Roebana

Dansers: Aika Goto, Andrea Pisano, Timon De Ridder, Kris Mohammed Adem,

Benedita Crispiniano, Margarida Constantino, Inbar Elkayam, Emma Bogerd

Musici: Renée Bekkers (accordeon), Ketevan Roinishvili (cello)

Muziek: Sofia Gubaidulina, Arvo Pärt, Josquin des Prez, George Crumb, Dyane Donck (electronische soundscapes)

Lichtontwerp en toneelbeeld: Jeroen Smith 

Geluidstechniek, sounddesign: Oscar Bouwmans 

Repetitor: Michael Jahoda

Dramaturgische adviezen: Luc de Groen

Lichttechniek: Barry van Rooijen, Marc Joosen

 

Silenzio maakt onderdeel uit van het gastcuratorschap van LeineRoebana tijdens de Cello Biënnale Amsterdam 2022

Dans   |    November 2022 t/m februari 2023    |   Midden-, grote zaal