over LeineRoebana


LeineRoebana, het dansgezelschap geleid door choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana, vervult door haar unieke, eigenzinnige danstaal en werkwijze een geheel eigen plaats in de Nederlandse en internationale danswereld. Het gezelschap staat bekend om het opwindende fysieke dansidioom en de centrale rol van live uitgevoerde muziek in het werk.

 

De producties van LeineRoebana verrassen met bijzondere vervlechtingen van hedendaagse dans, tekst, vormgeving en de meest uiteenlopende muzikale klankkleuren. In de choreografieën ontmoeten kunstenaars uit verschillende culturen, disciplines en achtergronden elkaar en verhouden zich tot de wereld om ons heen. Met ongewone en complexe bewegingscoördinaties weten de LeineRoebana-dansers, met hun ongeevenaarde fysieke beheersing, het publiek recht in het hart te raken. Muziek en dans hebben een gelijkwaardig aandeel in het werk van LeineRoebana. Zij vormen samen één geheel, één adem. Een verandering in de dans heeft gevolgen voor de muziek en omgekeerd. Een muzikale gedachte zet zich voort in beweging. Een dansthema wordt muziek. In de gelaagde producties van het gezelschap bewegen, zingen en spreken zowel dansers als musici.

 

PERS

“Een dansconcert vol sturm-und-drang (..) Eindelijk, ze mogen weer. En dus schieten ze onvermoeibaar langs elkaar naar voren, met 18 lange zwiepende armen. Ze hangen uit het lood, hellen voorover zonder te vallen om weer snel plaats te maken voor een ander.”

- De Volkskrant

 

“Zo abstract als de danstaal van LeineRoebana lijkt, zo energiek en humaan is de uitwerking. Het is dans van een stille verhalende kracht. De persoonlijkheid van de musici en de dansers is onontkoombaar

en loodst de kijker door fantasierijke, telkens uitnodigende landschappen."

- BN De Stem