INTRODANS | KRISZTINA DE CHÂTEL

TYPHOON

SEIZOEN 2024 - 2025

In een windstille proloog die begeleid wordt door de kabbelende pianoklanken van Simeon ten Holt’s Canto Ostinato bereiden de dansers zich voor op wat komen gaat. Ze hangen uit het lood alsof ze tegen de wind leunen. Hun armen klieven door de lucht. Ze zijn klaar voor de strijd. Dan overstemt het aanzwellend geraas van windmachines de zachte pianoklanken. De dansers zuigen de longen vol en leveren fier en trots het gevecht tegen deze (onzichtbare) materie die zij al dansend tastbaar maken. De choreografische ordeningsdrang van De Châtel wordt als het ware in een vliegende storm beproefd.

 

In het voorjaar van 2025 zal Typhoon worden gedanst door het ensemble van Introdans. Voor de voorstelling Typhoon werkte Krisztina de Châtel – koningin van de minimalistische dans – samen met beeldend kunstenaar Peter Vermeulen en componist Simeon ten Holt, die tijdens Typhoon het meesterstuk Canto Ostinato ten gehore brengt. Het centrale thema in het werk van Peter Vermeulen is het omzetten van energie in bewegende en geluidsproducerende beelden. Voor Typhoon werkte hij het idee uit om de dansers een regelrechte confrontatie aan te laten gaan met de onberekenbare krachten van de wind. Hij plaatste daarvoor drie windmachines die in kracht kunnen variëren van een lichte bries tot een flinke storm. De Châtel laat haar dansers vervolgens de directe confrontatie aangaan met de door Vermeulen ontworpen windmachines. 

“Ik ben altijd een bewonderaar geweest van het minimalistische werk van Krisztina de Châtel. De helderheid in structuur, de minimale verschuivingen en de strijd met de kracht van de windmachines boeien enorm. Introdans hecht aan het koesteren en hernemen van bestaand repertoire om te voorkomen dat dans wegwerpkunst wordt en ook een nieuwe generatie publiek van deze imposante werken kennis kan nemen.”

Roel Voorintholt

Choreografie: Krisztina de Châtel

Compositie: Simeon ten Holt

Dans: 5 dansers uit het Introdans ensemble

Toneelbeeld: Peter Vermeulen

Dans |  februari t/m april 2025  |  Vlakke vloer/Middenzaal