SCALA & LIMITED

SEIZOEN 2022 - 2023

 

‘Scala & Limited’ is een tweeluik van de hand van choreografe Krisztina de Châtel, bestaande uit ‘Scala’ voor vijf vrouwelijke dansers en ‘Limited’ voor een mannelijke danser.

 

Krisztina de Châtel wil met het avondvullende programma van de twee choreografieën een hedendaags levensgevoel uitdrukken dat in haar ogen steeds dominanter wordt. De restricties van de afgelopen anderhalf jaar maakten de eeuwige strijd van de mens met zijn beperkingen - een terugkerend thema in de choreografieën van De Châtel - ineens heel actueel en concreet. Maar de gebeurtenissen rond Covid-19 versterkten een nog veel grotere, actuele maatschappelijke problematiek: het gevoel existentieel gevangen te zitten, als man, als vrouw, als witte, als zwarte, als mens. Het borrelt overal op als gevolg van wereldwijde bedreigingen door polarisatie, terreur en klimaat, en als gevolg van een gebrek aan perspectief en groeimogelijkheden, fysiek en spiritueel. De speelruimte van de mens, in tijd en ruimte, lijkt steeds kleiner.

 

In het tweeluik Scala & Limited geeft De Châtel uitdrukking aan deze gevangenschap: in Scala zoeken vijf vrouwen houvast op een ronddraaiende wenteltrap; in Limited zoekt een mannelijke danser zijn bewegingsmogelijkheden, opgesloten in een glazen cilinder.

“De intensiteit van de menselijke beweging en de variaties worden niet per definitie rijker wanneer er meer ruimte voor de mens beschikbaar is. De meest beperkte ruimte kan juist de meest essentiële intensiteit genereren.”

Krisztina de Châtel

Choreografie: Krisztina de Châtel

Compositie: J.S. Bach, Han Otten

Dans Scala: Marina Bilterlijst, Alina Fejzo, Alice Gioria, Martina Orlandi, Federica Panariello, Julia Drittij

Danser Limited: Ivan Montis

Dans |  17 oktober t/m 17 december 2022  |  Midden-, Grote Zaal