FÖLD

SEIZOEN 2022 - 2023 (REPRISE)

 

‘Föld’ (Hongaars voor aarde) is een ware klassieker uit het rijke oeuvre van de Nederlands-Hongaarse choreografe Krisztina de Châtel, in 1985 gemaakt voor het Holland Festival en opgevoerd in de Amstelkerk te Amsterdam. Door de pers toentertijd tot ‘hoogtepunt’ van het Holland Festival uitgeroepen, is ‘Föld’ inmiddels uitgegroeid tot een van de ijkpunten van de Nederlandse moderne dans. De voorstelling is in de loop van de jaren meermalen in reprise gebracht, zowel in het theater als op locatie.

 

De ronde aarden wal in ‘Föld’ staat voor onze planeet, waar inmiddels de effecten van de menselijke vernietiging van de natuur, verontrustende proporties aannemen; ontembare bosbranden, een stijgende zeespiegel en extreme droogte. In de voorstelling worden de gevolgen daarvan door de dansers tastbaar gemaakt. Niet virtueel, niet met het glas van een scherm ertussen. Nee, analoog, met blote handen, met huid en haar. ‘Föld’ is een ode aan fysieke kracht, aan het overwinnen van obstakels. Maar ook een confrontatie met uitputting, een eindeloos gevecht.

 

Met de combinatie van dans en beeldende kunst én een doordacht randprogramma zal deze productie de bezoeker prikkelen en nieuwe generaties naar het theater trekken om kennis te laten maken met dit iconische werk.

“Föld is een harde strijd en een zoektocht naar vrijheid. De dansers leveren een totale uitputtingsslag om die vrijheid te bereiken en slechten daarbij een enorme wal gemaakt van 18 kuub aarde. Zij geven zich volledig over, de overwinning is groot en opgeven is geen optie”

Krisztina de Châtel

Choreografie: Krisztina de Châtel

Dansers: Ivan Montis, Alkis Barbas, Konstantinos Kranidiotis, Luca Cacitti, e.a. 

Muziek: Philip Glass - Another look at harmony, part 4

Concept toneelbeeld: Conrad van der Ven

Dans |  mei t/m oktober 2022  |  Op locatie, Grote Zaal