over Krisztina de Châtel


De van oorsprong Hongaarse choreograaf Krisztina de Châtel heeft meer dan zeventig choreografieën

en drie dansfilms gemaakt. De voorstellingen van Krisztina de Châtel draaien rond contrasten en confrontaties: kwetsbare menselijke lichamen staan tegenover natuurelementen als wind, aarde en water, of de imposante ruimte van een kerkgebouw of machineloods. Ook binnen het lichaam zelf woedt een strijd:

tussen passie en beheersing, tussen individuele vrijheid en de anonimiteit en geborgenheid van het collectief.

 

De Châtel weet al decennialang te boeien met minimalistische dans vol wiskundige bewegingen. De succesvolle reprises van Thron in 2017 en 2018 laten zien hoe haar voorstellingen telkens weerklank vinden bij

een nieuwe generatie kijkers. Ruimte en omgeving speelden altijd al een belangrijke rol in het werk van De Châtel. Ook haalde ze haar inspiratie uit haar directe omgeving door o.a. te werken met skaters, vuilnismannen en mensen met een psychiatrische achtergrond. Dat levert spannende combinaties op: tussen

mens en natuur, mens en machine, kunst en maatschappij en tussen dans en beeldende kunst.

pers

“Hypnose is een groot woord, maar naar de onverstoorbare danseressen in Thron moet je blijven kijken. De virtuositeit zit ‘m in het mathematische karakter van de choreografie”

– Volkskrant

“De herneming van ‘Pulse’ uit 2007 is een mustsee voor oud en nieuw publiek. Een grandioos stuk, twaalf jaar later misschien wel nog beter.”

– Trouw