over Krisztina de Châtel


De Châtel weet telkens opnieuw te boei- en met haar unieke, energieke dans vol wiskundige bewegingen. De succesvol- le reprises van Thron (2017/18) en Pulse (2019) en het enthousiast ontvangen tweeluik Feminale (2021) laten zien hoe haar voorstellingen telkens weerklank vinden bij een nieuwe generatie kijkers. Haar voorstellingen draaien rond contrasten en confrontaties: kwetsbare menselijke lichamen staan tegenover natuurelementen als wind, aarde en water, of de imposante ruimte van een kerkgebouw of machineloods. In het lichaam zelf woedt ook een strijd: tussen passie en beheersing, tussen individuele vrijheid en de anonimi- teit en geborgenheid van het collectief.

 

“Door de jaren heen hebben zeer uiteen- lopende dingen mij geïnspireerd: locaties, objecten, door de straten scheurende skaters, hardwerkende vuilnismannen, de zo noodzakelijke brandweermannen. Maar ook mijn altijd met veel aandacht uitgekozen dansers en prachtige muziek van Bach of Beethoven, zij brachten mij allemaal tot nieuwe choreografieën. Tegenwoordig merk ik dat ik mij ook engageer met de vreselijke oorlogen en slachtoffers, de onderdrukte vrouwen in veel landen: reden genoeg voor mij om in hun wereld te kruipen en hun situatie in mijn choreografieën te verwerken.”

pers

“Het is prachtig hoe De Châtel werkt met tegen- stellingen: mens-machine, licht-donker, gevoelig- hard. De trap is als oorlogstuig, eenmaal op gang gebracht is er geen houden meer aan”

- Trouw

 

“ ... De Châtel anno nu: evenzeer geïnspireerd door ruimtelijke uitdagingen als maatschappelijke en geopolitieke ontwikkelingen”

- NRC