de klap 1: krant

SPEELT IN SEIZOEN 2021-2022


De aardbeving is catastrofaal. In Santiago en de steden in de omgeving blijft geen gebouw overeind. De klap is tot in Nederland te voelen en veroorzaakt overal naschokken. Chili en Peru worden getroffen door golven van 25 meter hoog en de tsunami reikt tot de andere kant van de Grote Oceaan...Communicatie ligt plat... Berichten spreken elkaar tegen... waar doe je goed aan?

 

Tussen 2021 en 2024 speelt de Veenfabriek het drieluik 'De Klap’. Elk deel portretteert een groep die zich (minof meer) professioneel moet verhouden tot een grote en ontwrichtende gebeurtenis op het wereldtoneel.

 

‘KRANT’, het eerste deel van ‘De Klap’, gaat over de redactie van een krant die - zo goed als het gaat - verslag doet van de ramp, maar nog maar één correspondent voor heel Zuid-Amerika heeft, die net in Paramaribo zit. Een satire vol liefde en stress, over bureauhelden die het onmogelijke proberen vol te houden. In een grote, bewegende muzikale installatie van John van Oostrum, geïnspireerd op een ouderwetse drukpers.

 

Na ‘KRANT’ volgen deel 2 ‘RECHT’, over een platform voor Internationaal Humanitair Recht, en deel 3 ‘HULP’ in de vorm van een benefietdiner van een vrijwillige hulporganisatie. 

“Ik vind het belangrijk om te laten zien dat mijn personages naast emoties ook ideeën en opvattingen hebben, die hun handelen net zo goed bepalen. En daar kan het publiek ook mee aan de haal.”

“Bijna al het toneel gaat over relaties tussen mensen in de privésfeer, je krijgt zelden te horen wat die personages doen om een boterham te verdienen. Tegenwoordig vinden de echte koningsdrama’s op kantoor plaats.” 

“Ik maak stukken waarin verschillende waarheden naast elkaar kunnen bestaan.”

Joeri Vos

Tekst en regie: Joeri Vos

Compositie, installatie en muziek: John van Oostrum, Bastiaan Woltjer

Spel: Jacobien Elffers, Ruta van Hoof, Roland Haufe, Niki Verkaar, Phi Nguyen e.a.

Theater, muziektheater   

|   Februari t/m april 2022

|   Kleine-, middenzaal

         

de pers

“Een overrompelende theaterervaring: hilarisch, feestelijk en pijnlijk tegelijk. Regisseur Joeri Vos heeft het verhaal met onwaarschijnlijk veel speelsheid in taal, muziek en vorm bewerkt.” 

– Juryrapport Nederlandse Toneeljury

 

…“een van de meest belangwekkende voorstellingen van het jaar. Met De lankmoedigen levert Joeri Vos zijn eerste meesterwerk af.” 

– Theaterkrant