vijand

SPEELT IN SEIZOEN 2021-2022


In deze tijden van crisis zoeken we allemaal naar de zaken die ons op de been kunnen houden. Wat is er nodig om met elkaar tot een nieuwe verhaal te komen over hoe we willen leven? Zijn we er überhaupt toe in staat om tot een gezamenlijk verhaal te komen? Of staan de verschillende groepen daarvoor teveel tegenover elkaar? Man versus vrouw, zwart versus wit, links versus rechts?

 

Juist, omdat onze ideeën over de ideale wereld zo ver uit elkaar liggen, komen in tijden van crisis mensen tegenover elkaar te staan. De utopie van de een, is de hel van de ander. In zoekende, grillige bewegingspatronen, ondersteund door de muziek van gitariste Corrie van Binsbergen, zoekt een aantal personages gedeelde grond, terwijl ze zich steeds opnieuw tegenover elkaar geplaatst vinden.

 

Voor regisseur Liliane Brakema is het belangrijk om zelfs tegen de klippen op hoop te houden, ook in een gepolariseerde wereld. Iedereen heeft dezelfde existentiële vragen, maar we zien die diepere laag van de ‘Ander’ maar wat makkelijk over het hoofd. ‘Vijand’ (werktitel) is een muzikale en fysieke montagevoorstelling met dansers, acteurs en livemuziek over het belang van liefde, verhalen en een visie op wat onszelf en de ander op de been houdt. 

“We weten dat we als mensheid toe zijn aan een nieuw verhaal, dat onze oude moraal van dat wij als mensen ‘de kroon op de schepping zijn’ niet

houdbaar is, en dit verhaal al in een crisis is geraakt. En toch is veranderen en onze oude verhalen

kritisch bevragen en herzien zo ontzettend moeilijk als er nog geen nieuwe zijn...”

Liliane Brakema

Regie: Liliane Brakema

Muziek: Corrie van Binsbergen

Spel: vijf acteurs/dansers van NNT en CG&R

Theater   

|   maart tot en met april 2022 

|   Kleine zaal

                         

de pers

“…ontwierp Brakema boeiend bewegingsmateriaal, waarin de spelers ineens spannende intenties aan hun onderlinge strijd meegeven….”

– NRC

 

“‘Oom Wanja’, Brakema’s grote zaaldebuut, is een verrukkelijk schouwspel. Ze bewijst zich, na onder meer ‘De Wilde Eend’, wederom als een van de grootste regie talenten.”

– Trouw