Monte Veritá

SEIZOEN 2021-2022


Wat betekent het vandaag de dag om in iets te geloven? En hoe zet je dat idealisme om in daden? Dat vraagt regisseur Eline Arbo zich in haar werk regelmatig af. Voor Monte Verità liet ze zich inspireren door de gelijknamige utopische leefgemeenschap.

 

Begin twintigste eeuw vluchtte een groep jonge kunstenaars, anarchisten en idealisten naar een kleine berg in Zwitserland om daar een alternatieve gemeenschap op te richten: de Monte Verità (Berg der Waarheid). Het groeide uit tot een toevluchtsoord voor allerhande radicale vernieuwers, die ook een alternatief zochten voor het verstedelijkte, geïndustrialiseerde en kapitalistische Europa. Ze vonden elkaar in hun gemeenschappelijke overtuiging, maar vonden nooit het compromis dat nodig is om iets nieuws te creëren.

 

Dat roept bij regisseur Eline Arbo de vraag op: Hoe breng je een paradijs in de praktijk? En moet je radicaal zijn om verandering teweeg te brengen? In een speelse, fysieke en muzikale voorstelling ontleedt zij de poging tot maatschappelijke verandering en de valkuilen die achter alle grote ideeën schuilgaan.

“Ik wil toegankelijke voorstellingen over moeilijke thema's maken, met humor als middel. Ideeënstukken, verkleed als absurde komedies.”

Eline Arbo

Eline Arbo (1986) is afkomstig uit Tromsø, Noorwegen. Zij verhuisde naar

Amsterdam voor haar studie aan de Regieopleiding van de Theaterschool

Amsterdam, die zij in 2016 succesvol afrondde. In haar afstudeerjaar maakte Arbo de voorstelling ‘Manifesten’, een muzikale en speelse voorstelling over wat het betekent om in iets te geloven.

 

Zij was voor het eerst in de grote zaal te zien met ‘Het lijden van de jonge Werther’, Goethe’s klassieker. Het leverde haar de BNG Bank Theaterprijs 2018 op. Afgelopen seizoen regisseerde ze ‘De Revolutionairen’, over het gedachtegoed van Albert Camus.

 

Deze voorstelling is met veel succes eerder getoond in de Machinefabriek in Groningen, in het kader van het vierjarige talentontwikkelingstraject NNT RAW dat Eline Arbo met het Noord Nederlands Toneel is aangegaan.

Regie: Eline Arbo

Spel: Bram van der Heijden, Felix Schellekens, Mees Borgman,

Isabelle Houdtzagers, Tim Linde

Vormgeving: Juul Dekker

Muziek: Thijs van Vuure

de pers

Keuzes in spel, muziek, vormgeving en opbouw grijpen in elkaar, alsof niet een theaterregisseur, maar een songwriter het voor het zeggen had.

– Jury BNG Bank Theaterprijs

 

De opzet van Monte Verità heeft iets adembenemend ambitieus, en het gevoel dat we gezamenlijk naar nieuwe strategieën op zoek zijn en alle achterhaalde vormen achter ons kunnen laten is onweerstaanbaar.

– Theaterkrant