Solas

SEIZOEN 2021-2022


Soelaas, ontleend aan het middeleeuwse Franse solas, betekent 'troost, steun, oplossing’. In de mooie Nederlandse uitdrukking Soelaas bieden gaan ‘problemen oplossen’ en ‘troost brengen’ hand in hand. Wat biedt er meer troost dan de muziek van John Dowland; dan liefdespoëzie of klaagzang begeleid door luitmuziek? Niets,volgens popmusicus Sting. Niets, vinden ook de jonge sopraan Elisabeth Hetherington (Dutch Classical Talent Award) en luitist David Mackor.

 

Samen met de rauwe tegentonen van gitarist Wiek Hijmans en zangeres Talitha van der Spek, de virtuoze hedendaagse dans met gestiek uit de 18e eeuw, de hilarisch vervreemdende teksten van Bindervoet & Henkes, zangers die dansen en dansers die zingen, biedt SOLAS de toeschouwer een ervaring die hem gelouterd en verkwikt achterlaat.O soete smoock der Bewegingsconst. Waer gy zyt, daar is de ganse Waereldt.

Solas is een troostrijke,

grensverleggende voorstelling

om naar uit te zien.

Choreografie en concept: Andrea Leine en Harijono Roebana 

Dansers en musici: Uri Eugenio, Andrea Pisano, Timon De Ridder, Luana van Eekeren, Camilla Bundel, Kris Mohammed Adem, Talitha van der Spek, Elisabeth Hetherington, David Mackor, Wiek Hijmans

Muziek: John Dowland, Claude Lejeune, Guillaume de Machaut, Wiek Hijmans, Derek Bermel e.a.

Tekst: Erik Bindervoet en Robbert Jan-Henkes

Lichtontwerp: Jeroen Smith 

Dramaturgisch advies: Luc de Groen

Gestiek: Jed Wentz
Zangcoaching: Harijono Roebana, Talitha van der Spek
.

Publieksonthaal: 30 minuten voor aanvang

Voorafgaand aan de voorstelling nodigt LeineRoebana haar publiek uit om kennis te maken met dansers, musici en choreografen voor een bijzondere inleiding op het toneel: een half uur voor aanvang gaan de zaaldeuren open voor het bij het publiek inmiddels zeer geliefde publieksonthaal! Bijzondere ervaringen tijdens het maakproces en inspiratiebronnen worden gedeeld en er is de mogelijkheid om vragen te stellen, terwijl de dansers en muzikanten zich opwarmen en voorbereiden op de voorstelling. Aansluitend op het publieksonthaal begint de voorstelling.

 

Op verzoek: Verdiepingsprogramma


Workshops

Toegankelijk voor iedereen met plezier in dans en muziek organiseren we korte workshops rondom de voorstelling. Door middel van improvisatie en het aanleren van versimpelde frases uit SOLAS, maken de deelnemers op toegankelijke wijze kennis met het LeineRoebana bewegingsidioom en/of muziek uit de voorstelling. De deelnemers ervaren hoe het materiaal tot stand komt en herkennen vervolgens in de voorstelling bewegingen en muziek waarmee ze hebben gewerkt in de workshop. Dit intensiveert de ervaring van de voorstelling.  
We bieden 3 verschillende workshops aan: 

Workshop A - studenten dansacademies   

Workshop B - voor amateurdansers 

Workshop C- muziek workshop voor zangers en gitaristen  

 

Voor inlichtingen, prijzen en/of een passend aanbod: marketing@leineroebana.com

 

de pers

SOLAS is volgens het Parool de beste dansvoorstelling van 2019: Prachtige zang die ons leidt, ook als het donker is. Uit alle richtingen komen stemmen, luit, elektrische gitaar, eigentijdse dans en achttiende-eeuwse gestiek samen. Zo ontvouwt zich een transdisciplinair gedicht over dingen die er zijn of zijn voorbijgegaan, leven en dood. Tien performers laten zien dat dicht bij elkaar staan soelaas biedt. Jacq. Algra

“De dans- en muziekvoorstelling SOLAS is als een lang vrolijk en troostrijk gebaar. Een dansconcert dat waarlijk soelaas biedt als arm om de schouder voor wie daar nood aan heeft….”Het is een van de beste voorstellingen die Andrea Leine en Harijono Roebana in bijna dertig jaar hebben gemaakt.”
Annette Embrechts, ★★★★★ De Volkskrant.