freedom

SPEELT IN SEIZOEN 2021-2022


20 jaar na 9/11 werken Club Guy & Roni en Slagwerk Den Haag samen met ex-Guantánamo Bay gevangene Mohamedou Ould Slahi voor Freedom: een aangrijpende en in-your-face dansvoorstelling over vrijheid.

Vrijheid is een van onze belangrijke waarden. Een waarvoor oorlogen werden en nog steeds worden gevoerd. Toch is vrijheid een rekbaar begrip, waarvan we hier in Nederland soms te snel denken dat het ‘gratis’ is. Wat vaak onzichtbaar blijft is het feit dat we van anderen de vrijheid beperken, zodat die van ons overeind blijft.

 

De altijd opvallende dansers van Club Guy & Roni en slagwerkers van Slagwerk Den Haag pakken de vrijheid, die Mohamedou onterecht afgenomen is terug met een energieke ‘in-your-face’ voorstelling, waarbij grenzen tussen dans, muziek, decor en instrument vervagen. Samen weten zij een meerstemmige narratief te creëren waarbij de maximalistische werkwijze van Guy Weizman terugkomt in een associatieve, aangrijpende voorstelling die zonder twijfel aan zal zetten tot dialoog.

 

Vertrekpunt voor de dansvoorstelling Freedom is het verhaal van Mohamedou Ould Slahi, die 14 jaar onterecht vastzat in Guantanamo Bay, waar hij werd ondervraagd en gemarteld. Al in 2005 werd geconstateerd dat er geen bewijs was dat hij misdaden had begaan tegen de Verenigde Staten of bondgenoten. In 2009 wordt hij na een rechterlijke uitspraak vrijgesproken, toch zit hij daarna nog tot 2016 vast. Hij beschreef zijn verhaal in zijn boek The Guantanamo Diary dat onlangs werd verfilmd als het Golden Globe-winnende The Mauritanian. Ould Slahi pleit als schrijver voor een wereld waarin vrijheid een aangeboren recht is en vergeving een kernwaarde. Mohamedou schrijft de originele tekst voor de voorstelling, als ‘writer in residence’ bij NITE, voor het seizoen 21-22.

 

Freedom is een explosieve, high-energy en ontroerende dansvoorstelling, in de (inmiddels 20-jarige) traditie van Club Guy & Roni. De voorstelling wordt gemaakt door Roni Haver en Guy Weizman, en gespeeld door het prijswinnende ensemble van dansers en muzikanten van de Club en Slagwerk Den Haag.

 

Choreografie: Guy Weizman & Roni Haver

Script: Mohamedou Ould Slahi

Componist: Hugo Morales Murguía

Decorontwerp en live painting: Ascon de Nijs

Kostuums: MAISON the FAUX

Dansers: Angela Herenda, Camilo Chapela, Harold Luya, Jésula Toussaint Visser, Roni Haver

Muziek: Agata Kruszewska, Dirge Seçil Kuran, Niels Meliefste, Ricardo Oliveira

Dramaturg: Friederike Schubert

Lichtontwerp: Maarten van Rossem

Geluidsontwerp: Peter Zwart

Dans, multidisciplinair    |    12 oktober t/m 23 december 2022   |    Grote zaal